Zo maak je een goed factuur.

Hoe kan ik het best factureren?

U hebt waarschijnlijk ergens in de afgelopen maanden een eigen bedrijf gestart? Goed om te horen. Het was waarschijnlijk wel een lastige keuze om te maken om toch echt een eigen bedrijf te starten, maar u hebt het toch gedaan. Dat getuigt van lef en dat is al een hele prestatie. Het ondernemen is natuurlijk leuk, maar er komt nog veel meer bij kijken. Wat dacht u van het administratieve gedeelte als het gaat om het factureren? In de volgende alinea’s vertellen wij u graag hoe u het best kunt factureren binnen uw onderneming en ook als u een freelancer bent.

Elektronisch factureren

De laatste jaren is elektronisch factureren erg in opkomst. Een factuur is dan gewoon een bestand – vaak een PDF bestand – dat wordt verzonden in een e-mail. Een digitale factuur dient wel aan de normale, wettelijke voorwaarden te voldoen. De voordelen van digitaal factureren zijn voornamelijk geld- en tijdsbesparing. De kans om fouten te maken is met elektronisch factureren een stuk kleiner, omdat het systeem automatisch de bedragen voor u optelt. 

Om elektronisch te gaan factureren kunt u gebruik maken van een online facturatie pakket of een boekhoudpakket. Er zijn diverse aanbieders van een dergelijk pakket. Om te bepalen welke aanbieder voor u het beste is, kunt u kijken welke opties de verschillende aanbieders bieden. Niet alle aanbieders geven u namelijk dezelfde mogelijkheden. 

Facturen bijhouden

Factuursjabloon voor gemak

Het overstappen van handmatig factureren naar digitaal factureren is erg eenvoudig. U vraagt online een account aan bij een aanbieder en binnen enkele minuten kunt u aan de slag. U gaat dan eerst een factuursjabloon opmaken, zodat alle facturen er hetzelfde uitzien. Vervolgens voert u alle klantgegevens in. Daarna kunt u uw eerste factuur gaan sturen. Bij de meeste onlinesystemen is het mogelijk om aan te geven bij welk factuurnummer u wilt beginnen. Bent u dus met handmatig factureren gebleven bij factuur 538 dan kunt u aangeven dat de eerste elektronische factuur moet worden aangemaakt met nummer 539.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *